Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“Ey iman edenler! Hayat verecek şeylere sizi çağırdığı zaman, Allah ve Rasulune uyun. Ve bilin ki, Allah kişi ile onun kalbi arasına girer ve siz mutlaka O’nun huzurunda toplanacaksınız.”(Enfal/24)

Allah mü’min kullarına imanlarının gereği olan emirleri vermektedir. O da Allah’ın ve Rasûlünün çağrısına uymak yani emirlerine büsbütün itaat edip bağlanmak, bu konuda eli çabuk tutmak ve buna davet etmektir. Yine onların yasaklarından uzak durarak ondan vazgeçmek ve bu yasağı da başkalarına bildirmek ve uygulamaktır. Allah Teala’ın: “Size hayat verecek şeylere çağırdığı zaman” buyruğu ise; Allah ve Rasûlünün bütün çağrılarının ayrılmaz bir niteliğidir. Ayrıca bu çağrılarının faydasını ve hikmetini de açıklamaktadır. Şüphesiz kalbin ve ruhun hayatı Allah’a ibadet, ona ve
Rasûlüne sürekli olarak itaatten ayrılmamaya bağlıdır. Tefsiru’ s_Sadi

Bu ayetde Allah azze ve celle ve Nebi sallallahu aleyhi ve sellem Emirler vermiştir emirleri inkar edenler sapıklıkta bırakılmıştır. Nebi sallallahu aleyhi ve sellem ‘in emrettiği ve yasak ettiği şeylere uymayanlar Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’ e isyan etmiştir. Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in sahih hadislerini inkar edenler bu ayetin işaret ettiği gibi dinin çoğu emrine muhalefet etmişlerdir Rabbim de bunları sapıtmıştır.

İmam Buhari, Ebu Said b. Mualla’ radiyallahu anh dan şöyle nakleder: Ben namaz kılarken Allah Rasulu sallallahu aleyhi ve sellem yanımdan geçti ve beni çağırdı. Namazı kılana kadar yanına gitmedim, sonra gittim. “Yanıma gelmeni ne engelledi? Allah Teala “Ey iman edenler! Hayat verecek şeylere sizi çağırdığı zaman, Allah ve Rasulune uyun.” buyurmuyor mu?” buyurdu. Sonra: “Ben çıkmadan önce mutlaka sana Kur’ân’daki en büyük sureyi öğreteceğim.” buyurdu. Sonra çıkıp gideceği zaman bunu kendisine hatırlattım. Muaz der ki: Bize Şu’be’nin Hubeyb b. Abdurrahman’dan, onun Hafs b. Asım’dan aktardığında göre; o bunu Rasalullah sallallahu aleyhi ve sellem’in Ebu Said adında bir sahabisinden duymuş. Sahabi: O süre “elhamdu lillahi Rabbi’l-alemin” süresidir, yani sürekli tekrarlanan yedidir,
)demiştir.”(Buhari. 4647; Sahih)

İmam Ahmed b. Hanbel Abdullah b. Amr radıyallahu anh’dan şöyle nakleder: Allah Rasulu sallallahu aleyhi ve sellem “Şüphesiz Ademoğullarının kalpleri Rahman’ın parmaklarından iki parmak arasındadır. Hepsi tek bir kalp gibidir. Allah Ta’ala onlarda dilediği şekilde tasarrufta bulunur.” buyururken işittim. Allah Rasulu -sallallahu aleyhi ve sellem sonra şöyle dedi: “Allah’ım, ey kalpleri evirip çeviren. Kalplerimizi sana itaate çevir.”(Muslim. 2654;Ahmed b. Hanbel Musned. Sahih.)

İbn Abbas radıyallahu anh “bilin ki, Allah kişi ile onun kalbi arasına girer” buyruğu hakkında şöyle der: Mümin ile küfür arasına, kafir ile iman arasına girer.” Kişi ile kalbi arasına girip Onu aklı ermez halde bıraktığını bilin.”(ibn Kesir Sahih Eser)

Mücahid rahemehullah dan yapılan rivayette o “bilin ki, Allah kişi ile onun kalbi arasına girer” buyruğunu tefsir ederken: “Sonunda onu idrak edemez halde bırakır” demiştir.”( İbn Kesir Sahih Eser)

يامقلب القلوب ثبت قلوبنا علئ دينك
Ey kalpleri evirip ceviren Rabbim kalblerimizi dininde sabit kıl.

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!