Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

Hamd alemlerin Rabbi Allah’a, salat ve selam gönderilmiş bütün nebilere olsun. Bundan sonra;

Alimlere uymak Ehl-i sünnettin en önemli özelliklerinden biridir.Rasulullah sallallahualeyhivesellemin varisleri olan Alimler ümmeti her dönemde bidatlerden ve hurafelerden koruyarak doğru yola sıratel mustakime yöneltmiştirler.İslamın ilk dönemlerinden günümüze şeytanın saptırma yöntemlerinden biride müminlere bidatleri süsleyerek sünnettten uzaklaştırmaktır. Sünnetin hakiki takipçileri olan Alimleri küçük gösterek insanları cahillere uymaya teşvik edecek yolları güzel göstermektir.

Asr-ı Saadette yaşamış ümmetin en hayırlıları olan Ashab-ı Kiram,Rasulullah sallahu aleyhive sellemin sünnetine şiddetle bağlı olmakla beraber O’ndan sonra başlarına geçen önderlerine de tabii olmakta en ufak bir zafiyet göstermemiş zafiyet gösterenleride şiddetle ikaz etmiş gereği neyse yapmışlardır.

Ömer radıyallahuanh Rasulullah sallahu aleyhive sellemden sonra meydana gelen savaşlarda Medineyi terketmeyip ümmeti irşat etme görevini üstlenmişlerdir.O zamanın en önde gelen Alim ve Müctehitleri olan sahabe-i Kiram bidatlere ve hurafelere karşı büyük mücadele vermişlerdir.Bugün Alimleri küçük gören ve o gün sahabeyi hata etmekle suçlayıp kimine karşı ayaklanıp kiminide şehit eden müptedilere karşı verilen mücadele kıyamete kadar sürecektir. Ömer radiyallahuanh Halid bin Velid radiyallahu anh’ı ordunun başında kendini tek yetkili görmesinden dolayı görevinden almıştır. Halid bin Velid radiyallahu anh Ömer radiyallahu anh’ın emrine itaat ederek saygı duyarak görevinden ayrılmıştır.Ömer radiyallahu anh ‘a isyan etmemiştir. Ömer radiyallahu anh’a şunu dememiştir. Sen cihat meydanında değilsin bu işten anlamazsın dememiştir. Çünkü en büyük alim Ömer radiyallahu anh dır. Ordu komutanları Ömer radiyallahu anh ‘ın emrettiği şekilde cihad ederlerdi ve emrinden de dışarı çıkmazlardı. Ömer radiyallahu anh Medine’den fazla ayrılmamıştır. Çünkü o ümmetin işleriyle meşguldü. Müslümanların maaşlarını, erzaklarını,orduları donatması fetva vermesiyle meşguldü. Alimlerde bu ümmetin ihtiyaçlarını fetvalarını ilim yayma için çalışmaları ile meşgüllerdi. Alimlere  hakaret edip cihad etmiyorlar zalimce bir iftiaradan başka bir şey değildir. Alimlere itaatin nekadar önemli bir iş, karşı gelmenin ise yerilecek ve cezalandırılacak bir iş olduğunu ortaya koymuştur.

Unutulmamalı ki Alimler bir meseleye bakarken ve karar verirken bütün ümmetin faydasını düşünürler. Ehl-i Sünnet Alimlere uymakta Kur’an ve Sünneti ,Sahabeyi,tabiin ve Etbauttabiini öncelikli önder edinmiş sonrasında da kıyamete kadar onların yolundan giden Alimlere uymakta asla zafiyet göstermez. Allah azze ve celle alimleri kitabında  övmüştür.  Allah Subhânehû ve Teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Allah, melekler ve ilim sahipleri adaleti ayakta tutarak Allah ‘tan başka ilah bulunmadığına şahit olmuşlardır. Azîz ve Hakîm olan Allah ‘tan başka ilâh yoktur. ” (Ali Imrân /18)

Allah Azze ve Celle şahit olunabilecek en yüce husus olan tevhide dair, ilim ehlini şahit tutmuştur. Bu durum, ilmin ve Alimlerin faziletini, Allah adil olanlardan başkasını şahit tutmadığı için ilim adamlarının genel manada adil olduklarını ve diğer insanların onlara tabi olduğunu gösterir. Allah Azze ve Celle ilim adamlarını şahit olunabilecek o en önemli konu hakkında şahit tuttuğuna göre bu husus, Âlimlerin şeriat nazarında belli bir itibara sahip olduklarının delilidir.

İmam İbnu’l-Kayyim mhimehullâh şöyle demiştir: “Bu İlâhî şahitliğin zımnında, bu konuda şahitlik yapan ilim ehline yönelik bir övgü ve adıl oldukları değerlendirmesi bulunmaktadır.”

 İmam Kurtubî mhimehullâh da şunları kaydetmiştir: “Bu ayet-i kerimede ilmin faziletine, âlimlerin şeref üstünlüklerine yönelik bir delil bulunmaktadır Şayet âlimlerden daha şerefli biri bulunsaydı. Âlimler isiminde olduğu gibi Allah kendi ismi ile ve meleklerin ismi ile birnikte onun ismini de zikrederdi.”

Alimleri küçük görüp,kendi görüşlerini öne çıkaran ve daha doğru görenler müptedilerin ta kendileridir. Onlar dedeleri haricilerin, şianın Cehmiyye’  ve diğer bidatçıların yolundadır.

‘’Sizin veliniz ancak Allah’tır.O’nun Resuludur ve namazı kılan ,rukuu eden,zekatı veren müminlerdir.Kim Allah’ı ,Rasulunu ve müminleri veli edinirse şüphe yokki Allah’ın hizbi galip olacakların ta kendileridir.’’(Maide /55-56 )

A.Kadir Gören

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!