Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

Hac İslâmîn beş şartından biridir, inkâr ederek red eden buyun eğip   kabul etmeyen, kabe arabı olsun diyen, hac farzini kerih, küçük gören alay  edenler icmâ kâfirdir.

” Şüphesiz alemlere bereket ve hidayet kaynağı olarak insanlar için kurulan ilk ev mekke deki kabedir.”(Ali İmran 96)

“Orad apaçık nişaneler, İbrahim’in makamı vardır. Oraya kim girse emniyette olur. Yoluna gücü yetenlerin o evi Haccetmesi  Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkâr ederse bilsin ki, Allah bütün âlemlerden müstağnidir.”(Ali İmran 97)

“Kim inkâr ederse bilsin ki, Allah bütün âlemlerden müstağnidir. ” buyruğu hakkında İbn Abbas radiyallahu anh Mucahid şöyle demişlerdir: Yani kim hac farz olduğunu inkâr ederse kafir olur ve Allah ondan müstağnidir.”(İbn kesir)

Umer İbn Hattab radiyallahu anh şöyle demiştir:  “Kimin gücü yeter de hac etmese onun Yahudi veya Hristiyan ölmesi farksızdır.”( İbn kesir)

وقو له تعالى ومن كفر فإن الله غنيٌ عن العلمين قال ابن عباس ومجا ه‍د و غير واحد  أي ومن جحد فريضة  الحج فقد كفر  واللّٰله  غني عنه. وقد روى أبو  بكر  الإسما  عيلي  الحا فظ عن عمر  بن الخطا ب رضي ا للّٰله عنه  قال  من أطاق لحج فلم يحج فسواء عليه يهوديَّا  مات أو  نصر انيَّا.  وه‍ذا إسناد صحيح إلى عمر رضي اللّٰه عنه(الحلية)

Hac ve kurban ibadetinin önemi

“Biz, kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine Allah’ın adını ansınlar diye her ümmete kurban kesmeyi meşru kıldık. İlahınız bir tek hak(Mabud) ilahtır. O halde ona teslim olun. İtaatkar ve alçak gönüllü olanları müjdele.”(Haac/28)

Rabbimiz azze ve celle kurban kesmenin ve Allah adına kan akıtmanın bütün dinlerde şer’i bir hüküm olarak ön görülegeldiğini haber vermektedir. Ali b. Ebi Talha, İbn Abbas’radiyallahu anh dan: “Biz her ümmete kurban kesmeyi” buyruğunu bayram yapmayı diye açıkladığını nakletmektedir.”(Taberi İbn Kesir sahih eser)

Kurban kitap ve sünnet ve icma ile sabittir ve Allah Teala’ın teşri ettiği bir ibadettir. İbadetin istilahi tanımı Allah u subhenehu ve Teala’ın Emr ettiği sevdiği razı olduğu zahır ve batin tüm ibadetlerdir.”

Beğen

Yorum Yap

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!