Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

ALLAH İLE BİRLİKTE HERHANGİ BİRŞEYİ ONA DENK EDİP İLAH EDİNMEK EBEDİ CEHENNEME GİRME SEBEBİDİR.
الحمدالله رب العالمين و الصلاةو السلام على اشرف الانبياء والمرسلين اما بعد
Hamd alemlerin Rabbi Allah’a, salat ve selam gönderilmiş bütün nebilere olsun. Bundan sonra;
“Allah ile birlikte bir ilâh edinme! Sonra kınanmış ve kendi başına terkedilmiş olarak kalırsın.”(İsra/22)
“İşte bunlar, Rabbinin sana vahyettiği hikmetlerdir. Allah ile birlikte başka ilâh edinme; sonra kınanmış ve (Allah’ın rahmetinden) uzaklaştırılmış olarak cehenneme atılırsın.” (İsra/39)

Allah azze ve celle bu ümmet arasından mükellef (yükümlü , sorumlu) olanları kastederek : “Ey yükümlü olan kişi, sakın Rabbine ibadetinde ona kimseyi ortak koşma! Sonra ona ortak koştuğun için kınanmış ve kendi başına bırakılmış olursun. Çünkü yüce Rabbin o takdirde sana yardım etmez. Aksine seni kendisi ile birlikte ibadet ettiğin varlık ile baş başa bırakır. Oysa o uydurma rab ve mabudun sana bir fayda sağlayabilme, bir zarar verebilme imkanı yoktur. Çünkü faydanın da, zararında gerçek sahibi, hiçbir ortağı bulunmayan, bir ve tek olan Allah’tır.” (İbn Kesir)
İbn Abbas radiyallahu anh ve Katade: ’’Koğulmuş olarak’’ buyruğu itilmiş, uzaklaştırılmış olarak demektir.” (Sahih Eser). Bu hitaptan kasıt ise, Rasullullah sallallahu aleyhi ve sellem‘in arcılığıyla ümmetin kendisidir. Çünkü o Allah’ın salat ve selamı üzere olsun masumdur (günahtan) korunmuştur.

“Atın cehenneme, oldukça oldukça inatçı her kafiri.” (Kaf/24)
“O hayrı alabildiğine engelleyen, zalim şüpheciyi.” (Kaf/25)
“Ki O; Allah ile birlikte başka ilah edinmiştir. Haydi ikiniz bir atın onu şiddetli azab içine.’’ (Kaf/26)
“Atın cehenneme , oldukça inatçı Allah’ın ayetlerine karşı çok inatlaşan ve hep küfreden, pek çok masiyetler işleyen, haram ve günah şeyleri yapma cesaretini gösteren her kafiri’’, “O hayrı alabildiğine engelleyen’’ yani en ileri derecede olanları Allah’a meleklerine, kitaplarına ve Rasullerine iman eden, önündeki hayrı engellediği gibi; mal ve bedenin (başkalarına) sağlıyacağı faydayı da önleyen, Allah’ın kullarına karşı ve O’nun hududlarını aşarak “zalimlik eden ve Allah’ın va’dinde ve tehdidinde şüphe eden “şüpheciyi’’ Böylelikle imanı, ihsanı bulunmayan buna karşılık küfür, haksızlık, şüphe, tereddüt , cimrilik, Rahman olan Allah’tan başka türlü İlahlar edinmek vasfına sahip olan “ki o, Allah ile birlikte başka ilah edinmiştir;’’ Allah ile birlikte kendisi için dahi bir fayda sağlayamayan, bir zararı önleyemeyen, öldürme ve hayat verme imakanı bulunmayan, diriltemeyen başka varlıklara ibadet etmiştir. İşte bunu “haydi ikiniz” ey onunla birlikte olan iki melek! “bir atın onu şiddetle azaba’’ en büyük, en ağır ve en çetin azabın içine.”
Timizi’nin rivayetin de; Ebu hureyre radiyallahu anha’dan rivayete göre, Rasullallah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Kıyamet günü Cehennem‘den bir gurup yaratık çıkacaktır ki onun gören iki gözü işiten iki kulağı ve konuşan bir dili olacaktır ve şöyle diyecektir: Ben üç kişiye vekil tayin edildim, her inatçı zorbaya, Allah ile birlikte başka ilah edinene, suret yapanlara.’’ (Tirmizi, 2574; Musned, 8076; Sahih)
İbni Mace’den gelen rivayette; “Allah’ım ben senden hayrın her türlüsünü isterim. Acil olanını acil olmayanını bilmediğim veya bilemediğim. Allah’ım her türlü şerden Sana sığınırım acil olanı ve acil olmayanı bilmediğim veya bilemediğim. Allah’ım! Senin sevgili kulun ve Nebilerin, Senden istediği hayır çeşitlerinin hepsini, Senden isterim ve yine Senin kulun ve Nebilerinin Sana sığındığı şerlerden de Sana sığınırım. Allah’ım Senden cenneti ve cennete götürecek amel ve sözleri yapmayı isterim. Cehennem ateşinden ve beni ona yaklaştıran söz ve işlerden Sana sığınırım. Benim için hüküm verdiğin her konuda hükmünün benim için hayırlı olmasını Senden isterim.’’ (Müsned, 23870; İbn Mace, 3846; Sahih)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!