Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel


عائشة قالت كنا نحيض على عهد رسول الله صلى الله عليه وسلم ثم نطهر فياء مرنا بقضا ء الصيام ولا يامرونا بقضا ء اصلاة
Tirmizi’den gelen rivayette; Aişe radıyallahu anh’dan: “Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem zamanında hayız görür ve temizlenirdik, bize orucu kaza etmemizi emreder, namazı kaza etmemizi emretmezdi.” (Tirmizi, 787; Sahih)
Ebu İsa Tirmizi rahimehullah derki; İlim adamları bu hadisle amel ederler, hayızlı kadının orucu kaza edip namazı kaza etmemesi konusunda farklı bir görüş olduğunu bilmiyoruz.
Aişe annemizden gelen bu hadiste Aişe annemiz açık ve sarih bir şekilde hayız olduklarında yıkanıp temizlendikten sonra Nebi sallallahu aleyhi ve sellem orucu kaza etmelerini emrederdi, namazı kaza etmelerini emretmemiştir. Hadislerin işine geleni alıp, işine gelmeyenlerini almayanlar ilimden nasibi olmayanların ve hevasına uyanların işlerindendir. Bu şahıslar hevalarına tabii oldukları için yeri geldiğinde Allah azze ve celle’nin ayetlerinin de bir kısmını tahrif, ta’dil ve inkar edenlerdir. Hayızlı kadının oruç tutamayacağı ve temizlendikten sonra kaza edeceğine dair ilim ehli icma etmiştir.
Tirmizi ve İbn Mace’den gelen rivayette; Adiy b. Hatim radıyallahu anh’ın dedesinden rivayete göre, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem özür kanı gören bir kadın hakkında şöyle buyurmuştur: “Sayısını bildiği hayız günlerinde namazını bırakır sonra yıkanıp her kıldığı için abdest alır, namazlarını kılar ve oruç tutar.” (Tirmizi, 126; ibn Mâce, 128; Sahih)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!