Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“Allah ve Resulu bir işe hüküm verdiği zaman, inanmış bir erkek ve kadına o işi kendi isteklerine göre seçme hakkı yoktur. Her kim Allah ve Resulune karşı gelirse, apaçık bir sapıklığa düşmüş olur.”(Ahzab/36)

İbn Cureyc dedi ki: Bana Amir b. Mus’ab. Tavus’tan şöyle dediğini haber verdi: Tavus, İbn Abbas radiyallhu anh a ikindiden sonra iki rekat namaz kılmanın hükmünü sordu. İbn Abbas kılmamasını söyledi. Sonra İbn Abbas  radıyallahu anh a Allah ve Rasulu bir işi hükme bağladığında hiçbir mümin erkek ve hiçbir mümin kadına o işlerinde istediklerini yapmak hakları yoktur” buyruğunu okudu. Sahih Eser. İlim ehli  der ki Bu ayeti kerime her hususta geneldir. Buna göre Allah ve Rasulu herhangi bir şeye dair hüküm verecek olursa herhangi bir kimsenin ona muhalefet etmek yahut o hususta herhangi bir kimsenin başka bir seçeneği, tercihi, görüşü ya da sözü söz konusu değildir.
Ayetin anlamı: İnsanın kamil  anlamda ve istenildiği şekilde mümin olabilmesi için, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’ın getirdiği emir, yasak ve buna benzer hususlara tam bir muhabbetle tabi olması, emrettiklerini sevmesi ve yasakladıklarından nefret etmesi gerekir. Bu ayetin nuzül sebebi  Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in ensarda olan bir kadını sahabeden olan Culeybib  radiyallahu anh’a istemesinden dolayı inmiştir.
Aşağıda vereceğimiz hadiste kadın sahabenin teslimiyetini görün. Sahih olarak bu rivayet gelmiştir.
Enes radiyallahu anh dedi ki: Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem ensardan bir kadını babasından Culeybib radiyallahu anh’a   istedi. Adam annesine sorayım dedi. Nebi sallallahu aleyhi ve sellem- olur buyurdu. (Enes) dedi ki: Adam hanımına gitti ve ona durumu anlattı. Kadın hayır Allah’a yemin ederim ki olmaz. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem- Culeybib’den başkasını bulmadı mı? Halbuki biz kızımızı filana ve filana vermemiştik dedi. (Enes) dedi ki: Kız ise perde arkasından konuşulanları duyuyordu. Adam Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem’e durumu haber vermek üzere çıkmak isteyince, kız: Sizler Rasulullah -sallallahu aleyhi ve sellem-‘in emrini geri mi çevirmek istiyorsunuz. Eğer o, onu sizin için beğendiyse siz de onunla (beni) evlendirin dedi. (Enes) dedi ki: Sanki kız anne babasının gözlerini açtı. Her ikisi de doğru söyledin dediler. Babası Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’e giderek: Sen onu beğendinse biz de onu beğendik dedi. Allah Rasulu: “Ben onu beğendim” buyurdu, Enes dedi ki: Babası da kızını Culeybib ile evlendirdi. Sonra Medine halkı korkulacak bir hal ile karşılaştı. Culeybib bineğine bindi (gitti), sonra onun etrafında kendisinin öldürdüğü müşriklerden birkaç kişi de bulunduğu halde öldürülmüş buldular. Enes dedi ki: Ben, Medine’de en bolluk içerisindeki evlerden birisinin o kadının evi olduğunu gördüm.”(Müsned. İbn Hibban. Sahih.)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!