Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel


Abdullah b Mes’ûd radiyallahu anh den rivayete göre, Rasûlullah Sallallahu aley ve sellem şöyle buyurdu: “Kur’ân’dan bir harf okursa kendisine bir sevap yazılacaktır ve her sevap on katıyla karşılık bulacaktır. Elif lam mîm bir harftir demiyorum. Fakat elif bir harf lam bir harf mim de bir harftir.”(Tirmiz. 2910; sahih)

“Abdullah b. Amr radiyallahuanh’den rivayete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah sallallahu aleyhi ve selle şöyle buyurdu: “Kur’ân okuyan kimseye denilecek ki oku ve yüksel.Dünyada okuduğun gibi oku çünkü senin derecen okuduğun ayetlerin
son noktasına kadardır.” (Tirmizi, 2914;Ebû Dâvûd, Salat: 27 Hasen)

Ebû Hüreyr’radiyallahu anh’den rivayete göre, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Kıyamet günü Kur’ân getirilecek ve şöyle diyecek: “Ey Rabbim beni okuyan kulunu giydir, o kimseye keramet tâc’ı giydirilecek sonra Kur’ân diyecek: artır ya rabbi. İkram
olarak elbise de giydirilecek sonra Kur’ân diyecek ki Ey Rabbim ondan razı ol. Allah’ta ondan razı olacak. Denilecek ki: Ey kul oku ve yüksel böylece okuduğu her bir ayetle iyilik, sevap ve mükafatları artırılacaktır.”(Tirmizi, 2915; Dârimî Fedeil-ül Kur’ân: 27 Hasen)

Abdullah b. Amr radiyallahu anh  dan: Nebi sallallahu aleyhi ve sellem: “Ku’ra’nı üç günden  az bir sürede okuyan onu anlamaz” buyurdu.” (Ahmed Musned 21060  sahih)

KUR’ANI MUSHAF’TAN OKUMAK

İbn Kesir rahimehullah derki: Alimlerin pek çoğu kuranı mutaftan okumanın daha faziletli olduğunu belirtmişlerdir. Çünkü bunda okumanın yanında Mushaf’a bakmakda vardır ki seleften bir çokçoğunun belirttiği gibi mushafa bakmak da bir ibadettir. Selef kişinin Mushaf’ına bakmadan bir gün bile geçirmesini hoş görmemişlerdir. İbn Abbas radiyallahu anh dan şöyle rivayet etmiştir: Umer radiyallahu anh evine girdiğinde mushafı açar ve ondan okurdu.

Ebi Leyla dan şöyle rivayet etmiştir: Öğrencileri: İbn Mesud radiyallahu anh’ın yanına geldiklerinde mushafı açıp okurlardı ve o da onlara tefsir ederdi. İbn Umer radiyallahu anh dan şöyle rivayet etmiştir: Sizden biri çarşıdan döndüğünde musahafı açık okusun. İbn Kesir Tefsiri

Ebu’l-Fida İsmail İbn Kesir der ki: Kur’an’ı okurken sesi güzelleştirmekten kastedilen büyük hadis alimi Bakiyy b. Melhed rahimehullah’in söylediği gibi onu coşkuyla hüzünle ve huşuyla okutmaktır.

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!