Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“İnsanı pişmiş çamur gibi kupkuru bir balçıktan yaratmıştır.”(Cin/14)

“Cinleri de yalın bir alevden yaratmıştır.”(Cin/15)

Allah Teâlâ insanı pişmiş çamur gibi kupkuru bir balçıktan, cinleri de yalın bir ateşten yarattığını haber veriyor. Âyet-i kerîme’deki yalın bir alev olarak tercüme edilen ( من مارج من نار) kelimesi, Dahhâk’m İbn Abbâs’tan naklettiğine göre, alevin ucu anlamındadır. îkrime, Mücâhid, Hasan ve İbn Zeyd de böyle söylemişlerdir.  Abbâs’tan rivayetle Ali İbn Ebu Talha ise; en hâlis ateşten, şeklinde açıklar. İkrime, Mücahid, Dahhâk ve başkaları da böyle söylemiştir.” İbn Kesir

Hani biz meleklere: Âdem’e secde edin, demiştik; İblis hariç olmak üzere, onlar hemen secde ettiler. İblis cinlerdendi; Rabbinin emrinden dışarı çıktı. Şimdi siz, beni bırakıp da onu ve onun soyunu mu dost ediniyorsunuz? Oysa onlar sizin düşmanınızdır. Zalimler için bu ne fena bir değişmedi!”(Keyf 50)

(وَإِذۡ قُلۡنَا لِلۡمَلَـٰۤىِٕكَةِ ٱسۡجُدُوا۟ لِـَٔادَمَ فَسَجَدُوۤا۟ إِلَّاۤ إِبۡلِیسَ كَانَ مِنَ ٱلۡجِنِّ فَفَسَقَ عَنۡ أَمۡرِ رَبِّهِۦۤۗ أَفَتَتَّخِذُونَهُۥ وَذُرِّیَّتَهُۥۤ أَوۡلِیَاۤءَ مِن دُونِی وَهُمۡ لَكُمۡ عَدُوُّۢۚ بِئۡسَ لِلظَّـٰلِمِینَ بَدَلࣰا)

Allah buyurdu: Ben sana emretmişken seni secde etmekten alıkoyan nedir? (İblis): Ben ondan daha üstünüm. Çünkü beni ateşten yarattın, onu çamurdan yarattın, dedi.”(Araf 12)

îmâm  imam Ahmed der ki: Bize Abdürrezzâk’ Âişe radıyallahu anh’dan rivayetine göre Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem  şöyle buyurmuştur : Melekler nurdan, cinler yalın bir ateşten, Âdem de size anlatılan pişmiş çamur gibi kupkuru bir balçıktan yaratılmıştır.”(Müslim, Ahmet Müsned. Hadîsi Müslim, Muharamed İbn Râfi’ ve Abd İbn Humeyd’den, bu ikisi de Abdürrezzâk’dan rivayet etmişlerdir.

  Cinlerin varlığı kitab, sünnet ve ümmetin icması ile sabittir inkâr mümkün değildir. Cinlerin varlığını inkar eden  icma kâfir olur. Hadis inkarciları aslında kuran inkarcilarıdır, Kuran’ının  cinlerin varlığını açıkça beyan eder cinlerin varlığını inkar eden ise kafir olur.

Nitekim İbn Batta el Ukberi rahimehullah der ki: “Her kim cinlerin varlığını: İblisin, Şeytanların, müritlerini varlığını ve Ademoğullarını azdırdıkkarını inkar ederse Allah inkar eden bir kâfirdir. O’nun ayetlerini inkar etmekte ve kitabını yalanlamaktadır.(“El-İbanetu’s-Suğra)

فمن انكر امر الجن وكون ابليس والشياطين والمردة واغواءهم بني آدم فهو كافر باالله جاحد باياته مكذب بكتابه

Cinlerin varlığını inkar etmek kitabın hükmünü inkar etmektir, usulde bir kaidedir kitâbın hükmünü inkar eden kafir olur.

Cinler varlığını inkar eden Allah Tealanın kitabini inkar eden bir kafirdir, ve cehmiyyeden dir.”

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!