Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

ابى هريره ان رسول الله صلى الله عليه وسلم قال يتننزل ربنا تابرك وتعالى كل ليلة الى السماء الدنيا حين يبقى ثلث الليل اﻷ خر فيقول من يدعونى فأسجيب له من يسألى فاعطيه من يستغفرنى فأغفر له
Ebu Hüreyre radiyallahu anh dan Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur; “Rabbimiz Tebareke ve Teala her gece gecenin son üçte biri kaldığında dünya semasına iner de; Bana kim dua eder ki, onun dusanı kabul edeyim. Benden kim bir ihtiyacını ister ki, dilediğini vereyim! Benden kim mağfiret ister ki, onu mağfiret edeyim! buyurur”(Buhari 7494 Müslim Salat Ebu Davud 4733 Tirmizi 3498 sahih

Abdullah İbnul Mübarek rahimehullah
Allah’ın nüzûlu, yani yer semasına inişi ile ilgili olarak, Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’den rivayet edilen hadise istinaden “nasıl iner?” diyen ve nüzûlün keyfiyetini soran bir kimseye önce “sözlerin kendi ef’âl ve harekâtınla ilgili olsun; Allah’ın fiillerini kontrol etmekle mükellef değilsin” manâsına gelen farsça bir ibare ile cevap vermiş sonra da, “Allah nasıl dilerse öyle iner” demiştir. ( el Esma ve s Sıfat s. 453)

ورو ى ايض حكا ية اخر ى فيها ان محمد ابن سلامسأل عبد الله المبارك عن كيفية النزول وقال اليس يخلو ذلك المكان منه فأجابه ابن المبارك بقو له ينزل كيف يشاء 
Aynı şekilde başka bir rivayette: Muhammed bin Selâm, Abdullah ibnul Mübârek’e nüzulun keyfiyeti hakkında sorup ve mekan ondan boş kalmaz mı? dedi Bunun üzerine İbnu’l Mübârek, ona şu sözü ile cevap verdi; “Dilediği gibi iner.” Akidetu s Selef Ashabil Hadis

Abdullah İbnu’l-Mubârek, bu ifadesiyle, Allah Te’âlâ’nın sıfatlarıyla ilgili olarak gelen haberlerin, mahlukatın fiil ve hareketlerine kıyasla değerlendirilmemesi gerektiğini açıklamıştır.

Fudayl b.İyad rahimehullah dedi ki: Bir Cehmi mekandan zail olan bir Rabbi inkar ederim derse.  Ona “Ben dilediğini yapan bir Rabbe iman ederim desin.”( Buhari Halku ef’ali’l-ibad 62: Sahih)
وَقَالَ الْفُضَيْلُ بْنُ عِيَاضٍ: إِذَا قَالَ لَكَ جَهْمِيٌّ: أَنَا أَكْفُرُ بِرَبٍّ يَزُولُ عَنْ مَكَانِهِ، فَقُلْ: أَنَا أُؤْمِنُ بِرَبٍّ يَفْعَلُ مَا يَشَاءُ.

Fudayl b. İyad rahimehullah Allah Tebareke ve Teala her gece gecenin son üçte biri kaldığında dünya semasına iner; inkâr edeni ret etmiş ve nuzül sıfatını ispat etmiş dilediğini yapandır demiştir. Ve nuzül ve diğer sıfatları tevil tahrif edenleri Cehmiye’ye den saymıştır.

Allah Teâlâ’nın zatına yakışır bir şekilde nüzülünü isbatı konusunda  temsil, teşbih,  tekyif, tahrife gitmeden ispat etmek vardır.
İlim ehli der ki: Rabbimiz subhanehu ve teala dünya semasına iner.” Allah Tealanın inmesi keyfiyeti bilinmeyen gerçek bir inmedir. Çünkü daha önce de geçtiği üzere bir cümle için de Allah lafzına dönen bir zamir bulunursa bu zamir gerçekten O’na nispet edilir.

Şu halde biz de buna iman edip tastik  etmeli ve ‘Rabbimiz dünya göğüne iner  .’demeliyiz. Dünya göğü, göklerin yeryüzüne en yakın  olanıdır  . Allah Te’âlâ , gecenin  bu vaktinde kullarına  yakın olmak  için iner. Tıpkı Arafat akşamı  vakfedenlerle övünmek için indiği  gibi… Müslim

Bu hadisi okuyan herkes buradaki “inmek fiiliyle Allah Tealanın zatının inmesinin kastedildiğini kolayca  anlar. “Fiil kendisine izafe edildiği müddetçe artık zatıyla iner.” dememize gerek yoktur. Çünkü bu iniş O’na aittir. Fakat bazı alimler “zatıyla iner” dediler. Çünkü bunu demek zorunda kaldılar. Bu konuda hadisi tahrif edenler de vardır. Bunların kimisi:”inen Allah’ın emridir.”dediler: kimisi “Hayır inen Allah’ın rahmeti.” dediler: kimisi de inen Allah’ın mesleklerinde bir melektir.” dediler. Bunlar batıl görüşlerdir. Çünkü Allah’ın emrinin inmesi devamlı ve ebedidir. Sadece gecenin son üçte  birine mahsus değildir. Allah Teala şöyle buyurmuştur: “Gökten yere tüm işleri O idare eder. Sonra bütün işler O’na yükselir.” Secde 5: .”Her iş O’na döndürülecek.”Hud 123

Gecenin son üçte biri kaldığı zaman Allah’ın rahmeti dünya göğüne iner.”demelerine gelince: Subhanallah!Allah’ın rahmeti sadece bu vakitte inmez ki! Allah teala, “Sahip olduğunuz bütün nimetler Allah’tandır.”Nahl 53 buyurmuştur. Nimetlerin tamamı Allah’tandır. Bunlar O’nun nimetini eserleridir ve nimetler peşi sıra gelmektedir. Sonra da şöyle deriz: Rahmetin dünya semasına inmesinin bizim için ne yararı var?!

Sonra bunun Allah’ın meleklerinden bir melek olduğunu söyleyenlere de şöyle  söyleriz: Allah’ın  bir meleğinin, “Hani bana  dua eden yok mu onun duasını kabul edeyim!” demesi akla uygun mu?

Artık bu sözlerin hadisi iptal eden batıl bir tahrif olduğu açıkça ortaya çıkmıştır. Allah’a yemin olsun ki onlar Allah’ı, Allah’ın  Rasulunden daha iyi nasihat edemezler ve sözlerinden Allah’ın Rasulunden daha fasih olmazlar!!

Gecenin son üçte birinde birinde nasıl iner?! Gecenin son üçte biri Suudi Arabistan’ da bittiği zaman Asya ve Avrupa da yakındaki ülkelerde yeni başlar. O halde devamlı iner diyebilir miyiz?!

Biz deriz ki: Sen önce Allah’ın belli bir vakitte indiğine iman et. Buna iman ettiğin zaman bunun ötesinde senin artık başka bir şey yapman gerekmez. “Nasıl?! Nasıl!? deme!! Bilakis şunu de: Allah’ın fiileri mahlukatın fiillerine benzemez her ülkenin gecenin  üçte biri kaldığı da iner çünkü  İmam Ahmed b. Hanbel rahimehullah der ki:  “Sünnette kıyas olmaz, ona darbı mesel yapılmaz, heva ve akıllar onu tam olarak kavrayamaz. Şüphesiz bu ancak tabi olmayı ve hevayı  terk etmeyi gerektirir.” Sunne
Allah Tealanın sıfatları ile  fiillerini nasıllığı niceliği insanların akıllarının idrak etmesi  ötesindedir. Nuzül sıfatı ve diğer sıfatları inkar eden tahrif edip işlevsiz kılan cehmiyye ve mütezzedir. Bu Taife ayet ve hadisleri delil olarak kabul etmezler aklı vayh den öncelikli kılarlar.
Cehmi ve kabirperest der ki hadis var ise de akıl da var der hadis inkar edemez çünkü hadis sahih olarak gelmiş inkarı mümkün değildir akıl ile hadisi tahrif eder. Akılla anlaşilamayacak meseleyi akılla ile delillendirmeye çalışır bu tutum ise  akılsızların yoludur. Cehmi akidesine sahip olan kişi Allah Teala sıfatlarıyla vasf etmek ona zor gelir çünkü onda teşbih hastalığı vardır.” Alemlerin Rabbine hamd olsun, Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’e ashabına ve ona güzelce tabi olanlara salat ve selam olsun.

A.Kadir Gören

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!