Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“O gün her sınıf insanı imamları ile çağıracağız.Kimin kitabı sağ el ile verilirse onlar kitaplarını okurlar ve onlara hurma çekirdeğinin iplikçiği kadar zulmedilmez.”(İsra/71)

Allah azze ve celle, kıyamet gününde her bir ümmeti önderleriyle birlikte hesaba çekeceğini haber vermektedir. Tefsir alimleri bu hususta farklı kanaatlere sahiptir. Mücahid ve Katade, nebileriyle birlikte demektir, demişlerdir. Bu da Allah subhanehu Ta’ala: “Her ümmetin bir Rasulu vardır. Rasulleri geldiği zaman aralarında adaletle hükmedilir ve onlara zulmedilmez” (Yunus/ 47) buyruğuna benzemektedir. Seleften bazıları: Bu, hadis ashabı (muhaddisler) için en büyük şereftir, çünkü onların imamı Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in kendisidir, demişlerdir.
Nitekim Rasulullah sallallahu aleyhi ve selem uzunca bir hadiste belirttiği gibi:”Allah azze ve celle kıyamet gününde insanları toplayacak ve “Her kim neye ibadet ediyorsa onun ardına düşsün!” buyuracak.Artık güneşe ibadet olan güneşin ardına tağutlara ibadet edenler tağutların arkalarına düşüp gidecek ve yalnız bu ümmet, içlerinde şefaatçileri veya münafıklarıda olduğu halde yerinde durup kalacak…(Buhari.7437 Sahih.)
Ömer radiyallahu anh’dan gelen rivayete göre”Tağut şeytandır”Genel bir tanımı da kendisine ibadet edilen her şeydir.
Durumun böyle olması Allah azze ve celle her nebinin ümmeti arasında hüküm vereceği vakit, Nebinin de getirilmemesini gerektirmez. Çünkü her nebinin kendi ümmetinin amellerine karşı tanık olması kaçınılmaz bir şeydir. Nitekim Allah azze ve celle şöyle buyurmaktadır: “Yer, Rabbinin nuruyla aydınlanacak. (Amellerinin) kitab(ı) konulacak, Nebilerle şahitler getirilecek.” (Zümer/69); “Her ümmetten birer şahit getirip bunlara karşı da seni şahit getireceğimiz zaman halleri nice olacak?” (Nisa /41)
“İmamları ile” buyruğu ile her bir toplum imam (önder) edinip uyduğu kişinin kastedilme ihtimali de vardır. İman ehli olanlar Nebilere uymuşlar, kafirler de kendi önderlerine uymuşlardır. Nitekim Allah azze ve celle: “Biz onları ateşe çağıran önderler (imamlar) kıldık.”(Kasad/41) buyurmaktadır.

“Allah azze ve celle bir ayette buyurduğu gibi:”Her ümmeti diz çökmüş göreceksin, her ümmet kitabına çağırılacak: Bugün de sizlere, işleye geldiğiniz amellerinizin karşılığı verilecektir.”(Casiye /28)

“Kim burada kör ise o ahrette de kördür. Yol itibariyle de en şaşkındır.”(İsra/72)
Allah azze ve celle: “Kim burada kör ise o ahirette de kördür, yol itibariyle de en şaşkındır” buyruğu hakkında da İbn Abbas, Mücahid, Katade ve İbn Zeyd şöyle demişlerdir: “Kim burada” bu dünya hayatında “kör ise” Allah’ın delillerini, ayetlerini ve geniş geniş açıklamalarını görmez ise “o ahirette de” aynı şekilde “kördür. Yol itibariyle de en şaşkındır.” Yani dünyada olduğu gibi eri şaşkın, doğru yoldan en uzak bir kimse olacaktır. Bu halden Allah’a sığınırız.

Mümin erkek ve kadınların örnek alacağı imam Rasulullah sallallahu aleyhi ve selem Ebu Bekir radiyallahu anh Ömer radiyallahu anh Osman radiyallahu anh Ali radiyallahu anh sahabenin hepsi hiçbirisinden mustani olmamak şartıyla Allah onlardan razı olsun,taabin,ehli hadis,ehli sünnetin fıkıh ekolleri bu şahsiyetleri önder almamız onları imam edinmemiz onların görüşlerine başvurmamız,onların din anlayışını kabul etmemiz gerekir.Rabbimiz azze ve celle ahiret günü insanların kimi imam edinirlerse onlarla beraber azap görecekler buyurur.Allah azze ve celle hakkı hak bilip ona tabi olmayı batılı batıl bilip ondan uzak olmayı nasip eylesin

A.Kadir GÖREN

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!