Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

KADINA ŞEHVETSİZ DOKUNMAK ABDESTİ BOZMAZ

“Ey iman edenler! Siz sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar, cünüp iken de yolcu olan müstesna gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta olur veya bir yolculuk üzerinde bulunursanız, yahut sizden biriniz ayak yolundan gelirse, yahut kadınlara dokunup da su bulamamışsanız o zaman temiz bir toprakla teyemmüm edin. Yüzlerinize ve ellerinize sürün. Şüphesiz Allah çok affedici ve bağışlayıcıdır.” (Nisa/43)

İbn Kesir rahimehullah der ki; “Yahut kadınlara dokunup” ifadesindeki fiil hem “لمستم” hem de şeklinde “لامستم” okunmuştur. Müfessirler ve imamlar bunun manası hakkında ikiye ayrılmışlardır. Birincisine göre bu cimadan kinayedir. Nitekim Allah azze ve celle bir ayette, “Kendilerine mehir tayin ederek evlendiğiniz kadınları, temas etmeden boşarsanız, tayin ettiğiniz mehrin yarısı onların hakkıdır.” (Bakara/237) buyurmuştur. Bir ayette de, “Ey iman edenler! Mümin kadınları nikahlayıp da, henüz temas etmeden onları boşarsanız, onları sayacağınız bir iddet süresince bekletme hakkınız yoktur.” (Ahzab/49) buyurmuştur. Her iki ayette “dokunmak” cimadan kinayedir.”İbn Kesir

İbn Ebi Hatim’in Abdullah İbn Abbas radıyallahu anh’dan rivayet ettiğine göre o bu ayetteki dokunmayı cima ile tefsir etmiştir. Bu görüş Ali radıyallahu anh Übeyy b. Ka’b radıyallahu anh, Mücahid, Tavus, Hasan-ı Basri, Ubeyd b. Umeyr, Said b. Cübeyr, Şa’bî, Katade ve Mukatil b. Hayyan’dan da rivayet edilmiştir.” (” Taberi İbn kesir Sahih Eser)

روى ابن حاتم عن ابن عباس في قوله اولمستم النساء قال الجماع

ور ي علي واي بن كعب ومجاهد وطاوس والحسن وعبيد بن عمري وسعيد بن جبير والشعبي وقتاد

İmam Taberi rahimehullah şöyle demiştir: İki görüşüten en isabetlisi bundan “Lemsin başka değil sadece cima manasını kastedildiğini söyleyen görüştür. Çünkü sahih hadislerde Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in bazı bazı hanımlarını öpüp sonra abdest almadan namaz kıldığı sabittir.
İmâm Taberi rahimehullah daha sonra Aişe’radiyallahu radiyallahu anh dan şöyle rivayet edilmiştir Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem abdest alır hanımlarını öper sonra abdest almadan namaz kılardı.” Taberi 9634

Sonra yine Aişe’radiyallahu radiyallahu anh dan şöyle rivayet etmiştir: Rasulullah sallallâhu aleyhi ve sellem hanımlarından birini öptü sonra abdest almadan namaza çıktı.” Aiş radiyallahu anh dan rivayet eden Urve der ki: Ona, “O senden başka kimdir ki? dedim O da güldü.” (Ebû Dâvûd 179 Tirmizi 86 İbn Mace 502 Taberi 9635 Ahmed b. Hanbel 6/21)
Ebu Bekir el Attar el Basri’nin Ali b. el Medini’den nakletti şöyle dediğini işittim: Yahya b. Said el Kattan bu hadisi zayıf bulmuş ve hiç hükmünde olduğunu  söylemiştir. Muhammed b. İsmail Buhari bu hadisi zayıf demiş ve “Habib b. Ebi Sabit Urve den bir şey işitmemiştir” demiştir.

Bu rivayet sahih olarak Aişe’radiyallahu anh dan Rasulullah sallallâhu aleyhi ve sellem’in önünde ayaklarım da kıble tarafında olduğu halde uyurdum. Secde ettiği zaman beni türter bende ayaklarımı toplardım. O secdeden kalktığı zaman onları yayardım. Aişe dediki: O günlerde evlerde kandiller yoktu.” ( Buhari 382 513 1209 Ebu Dâvud 713 Nesai 168 Sahih)

İlim ehli der ki kadınlara dokunmak abdesti bozmaz diyen alimler bu hadisi delil alırlar.

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!