Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

Zekat fakir ihtiyaç sahiplerine verilir, Allah teala kur’anı da bunu beyan etmiştir şöyle buyurmuştur;  “Zekatlar Allah tan bir farz  olarak ancak, yoksullara, düşkünlere, zekat memurlarına , gönülleri ısındırılacak olanlara, kölelere , borçlulara, Allah yolunda cihad edenlere, yolculara mahsustur. Allah alîmdir, hakimdir.”(Tevbe 60)

Kurtubi rahimehullah derki; “Allah Teala  yolunda  Allah’ın: “Allah yolunda “buyruğunda kastedilenler , gaziler ile ribat cihad  yerleridir. Bunlara, zengin veya fakir olsunlar  gazalarında yapacakları harcamalar verilir. İlim adamlarının çoğunluğunun görüşü budur. Malik’in Allah’ın rahmeti üzerine olsun mezhebinden anlaşılan da budur. İbn Ömer derki: Burada kastedilenler, hacılar  ve umre ziyaretini yapanlardır . Ahmed ve İshak ‘dan rivayete göre onlar; Allahın yolundan kasıt hacdır demişlerdir .

İbn Kesir rahimehullah der ki; “Allah yolunda cihad edenler” Divanda hakları bulunmayan savaşçılar verilir demiştir.”(İbn Kesir)

İbn Ömer radiyallahu anh şöyle rivayet edilmiştir: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem “Sadaka zekat ne zengine helâldir, ne de küvetli ve sağlıklı kişiye.”(Ebu Davud 1634 Tirmizi 652  İbn Mace 1839 Ahmed Musned Sahih)

Zengin de olsa ilim tahsil eden zekat fıtır zekatı alabilir fetvası bir delili yoktur, bu fetva büyük bir hatadır fakir fukaranın hakkını zengin durumu yerinde olan insanları daha çok zengin etmektir, ve fakir fukara hakkkını gasp etmektir.

İlim tahsil eden ilim talebeleri ve  müderrisler ilim ehli olan maddi durumları iyi değil ise zekat fitre ve infak alabilirler.

Maddi durumu iyi olan ilim talebeleri müderrisler ve ilim sahipleri zekat fitre almarı caiz değildir zekat fitre fakirlerin hakkıdır.

Diyanetin müezzinleri, imamları, vaizleri. müftüleri, kuran kursu hocaları, ve memurlari devletten bir öğretmen kadar maaş alıyorlar bunların zekat fitre almaları caiz değildir haramdır.

Kuran kurskarında, Medresede, İmam hatiplerde, ve ilahiyatta okuyan ilim talebeleri eğer maddi durumları iyi durumda ise aileleri onlara hertürlü maddi imkan sağlıyorsa zekat ve fıtır zakati almaları caiz değildir.

Diyanet olsun cemaatler ve tarikat ehli olan dini menfaatlerin fakir fukaranın haklarını kendisine menfaat temin aracı edinmeleri büyük bir günahtır ahirette büyük bir hesaba dûçâr olacaklarından emin olsunlar bunda hiç bir şüphe yoktur.

Kuran kurskarın da ve medreselerde okuyan maddi durumuları iyi çocuklara zekat fıtır zekatı vermek caiz değildir. Bu öğrenciler aldıkları zekat fıtır zekatının parasıyla pahalı telefonlar leptoplar ve tabletler alıyorlar fakir fukaranın hakkı yine zengin durumu iyi olanlara gidiyor bu büyük bir günahtır. Bazi din görevlisi hakkı olmadığı halde zekat fitre fıtır zekatını kendi hakkıymış gibi alip yiyorlar bu haramdır bu din görevlisi kira derdi yok kirada oturup kira vermiyor bir öğretmen kadar maaş alıyorlar.

Cemaatlerin içinde zekat fıtır zekatı ve diğer infaklar olsun kendi çıkarları için kullananlar var, bunların hesabı ahirette çok zor olacaktır. Zekat fıtır zekatı ve diğer infak fakir fukaranın hakkındır.”

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!