Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“Onlar ancak ilim kendilerine geldikten sonra aralarındaki düşmanlık sebebi ile ayrılığa düştüler. Eğer Rabbinden belirli bir süreye kadar bir söz geçmiş olmasaydı, elbette aralarında hüküm olunurdu. Onlardan sonra kendilerine kitap miras verilenler de muhakkak onun hakkında bir şüphe ve tereddüt içindedirler.”(Şura/14)

“Onlar ancak ilim kendilerine geldikten sonra aralarındaki düşmanlık sebebi ile ayrılığa düştüler.” Yani onların hakka muhalefet etmeleri, hakkın kendilerine ulaşmasından, onlara karşı delilin ortaya konulmasından sonra olmuştur. Onları böyle davranmaya iten tek sebep de azgınlıkları, ilimsizlikleri inatları ve şeytanın kışkırtmasıyla muhalefet etmek istemeleridir. Sonra Allah Ta’ala”Eğer Rabbinden belirli bir süreye kadar bir söz geçmiş olmasaydı” yani Allah’Ta’ala ın kullan ölümden sonra diriltilecekleri güne kadar hesaplarını görmek için mühlet vermemiş olsaydı dünya hayatında çabucak onları cezalandırırdı.Şanı yüce Rabbimizin: “Onlardan sonra kendilerine kitap miras verilenler” buyruğu hakkı yalanlayan ilk nesilden sonra gelen nesildir. “Muhakkak onun hakkında bir şüphe ve tereddüt içindedirler.” Onlar da kendi durumları hakkında kesin bir kanaate sahip değillerdir. Onlar ancak kendi atalarını, geçmişlerini delilsiz, belgesiz olarak taklit ediyorlar. Aynı zamanda onlar bu işlerinde şaşkınlık içindedirler, rahatsız edici bir şüphe ve haktan alabildiğine uzak bir ayrılık içindedirler.bu asırda insanların çoğunluğu bu durumdadır hata Müslümanların çoğu bu cehalet içerisindedir.”

Abdullah bin Amr bin As  radiyaallahu anh dan:Biz bir zaman Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in yanında bulunuyorduk. Fitneden bahsetti ve şöyle dedi: İnsanları verdikleri sözleri karıştırdıklarını, emanetlerini hafife aldıklarını ve şöyle oldukları vakit, buyurup parmaklarını birbirine kenetledi.  Abdullah dedi ki: Ben Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in huzurunda ayağa kalktım ve, Allah beni sana feda kılsın, o zamana yetişirsem ben ne yapayım? Dedim. Resûlullah  Evinde otur dilini tut, maruf olanı al, münker olanı bırak, nefsinin seçtiği iyi kimselere uy, kötü kimselere uyma bırak,  buyurdu.”(Ebu Davud. 4343; İbn Mace Fiten. Sahih.)

Abdullah bin Amr bin As radiyallahu anh dan :Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: ;Sizin haliniz nasıl olacak? Öyle bir zaman gelecek ki insanlar elekten geçirilerek (iyiler gidecek) reziller kalacak, sözleri ve emanetler karıştırmış olacak, ihtilaf edilecek, şöyle birbirlerine girecekler. Buyurup parmaklarını birbirine kenetledi. Dediler ki: Bize bu başımıza geldiğinde ne yapmamızı tavsiye edersiniz Ey Allah’ın Resûlu? Resûlullah sallallahu aleyhi ve selem ;Maruf olanı alırsınız, münker olanı terk edersiniz, içinizden seçkin kimselerin emrini kabul edersiniz, ilimden mahrum olanların emrini terk edersiniz, buyurdu.”(Ebu Davud. 4342; İbn Mace.3957; Sahih.)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!