Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

Hamd Âlemlerin Rabbi Allah’a, salât ve selam gönderilmiş bütün Nebilerin üzerine olsun. Bundan Sonra;
Buhari ve Nesai’dne gelen rivayette; Ebu Hureyre’den rivayetine göre Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem: “Köpek birinizin kabına dilini sokup yalayacak olursa onu yedi defa yıkasın” buyurdu. (Buhari, 172; Nesai, 63; İbn mace,364; Sahih)
Müslim’den gelen rivayette; Ebu Hureyre dedi ki: Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem: “Köpek birinizin kabına dilini sokup yalayacak olursa, o kabın temizlenmesi birincileri toprak ile olmak üzere yedi defa onu yıkamasıdır.” buyurdu. (Muslim, taharet; Sahih)
Müslim ve Ebu Davud’dan gelen rivayette; Abdullah İbn Muğaffel’den şöyle dediğini tahdis etti: Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem köpeklerin öldürülmesini emretti sonra: “Köpeklerden onlara ne” buyurdu. Sonra av köpeği ve çoban köpeği hakkında ruhsat verdi ve: “Köpek dilini kaba daldırıp, yalayacak olursa onu yedi defa yıkayınız, sekizincisinde de onu toprakla ovalayınız.” buyurdu. Başka bir rivayette “Koyun, av ve ziraat köpeğine ruhsat verdi” fazlalığı vardır.” (Muslim, taharet; Ebu Davud, 74; Nesai 67; İbn Mace, 365; Sahih)
Nebi Sallallahu aleyhi ve Sellem’in köpeklerin öldürülmesi illeti, bundan kastın, yırtıcı ve insanlara saldıran köpeklerdir. Bu yüzyılımızda olan pitbull, doberman cinsi gibi köpeklerin öldürülmesi ile alakalıdır. Bu cins köpekler insanlara saldırıp insanlara zarar verdiği için öldürülmelerinde hiçbir beis yoktur. Hatta bu çağda, bu cins köpekler birçok çocuklara ve yetişkin insanlara saldırıp hem ölümlerine hem de sakatlanmalarına sebebiyet vermiştir.
Köpeğin yalaması dolayısıyla sözkonusu olan necaseti yedi defa yıkamak icap eder. Tercih eline görüşe göre ilki toprak olmak üzere yedi defa su ile yıkanır. Köpeğin yaladığı şey necis olur. Eğer bu şey sıvı bir yiyecek ise onu yemek de haram olur. Sıvı yiyecek dökülür ve kapta yıkanır. Kuru yiyecek bulunan tabağı yalamışsa, ağzının değdiği yerdekileri ve etrafındakiler! Atmak, kalan temiz kısmından yararlanmak mümkün olur. Köpek kıllarına gelince, açık olan onların temiz olduğudur. Necis olduğuna dair bir delil yoktur. Köpek terli ise kılları nemli ise kıllarında salyası varsa köpeğin değdiği yeri yıkamak gerekir. Köpeğin teri, kanı ve sidiği necistir.
İmam Nevevi der ki; Eğer köpek suyu iki külle (testi)den azaltmayacak kadar çok miktardaki suya dilini sarkıtıp yalarsa o suyu necis etmez. Şayet az miktardaki suya ya da yiyeceğe dilini sarkıtıp, o suya ya da yiyeceğe bir elbiseye, bedene ya da bir başka kaba isabet edecek olursa onu da birileri toprakla olmak üzere yedi defa yıkamak icap eder. Eğer köpek katı (donuk) bir yiyeceğin bulunduğu bir kabı yalayacak olursa dilinin değdiği yer ve etrafı atılır, geri kalandan ilk temizliği esas alınarak yararlanılır. Nitekim donmuş yağda ölmüş fare hükmünde olduğu gibi. Allah en iyi bilendir.
Buhari ve Müslim’den gelen rivayette; Ebu Talha radıyallahu anh’tan rivayet edildiğine göre Allah Rasulü sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “İçinde köpek ve suret bulunan eve melekleri girmez.” (Buhari, 3075; Müslim, 3929; Sahih)
Buhari’den gelen rivayette; İbn Ömer radıyallahu anhuma’dan şöyle rivayet edilmiştir: Cebrail aleyhisselam, Allah Rasulü sallallahu aleyhi ve sellem’e geleceğini söylemişti; ancak gecikti. Bu durum, Rasulullah salallahu aleyhi ve sellem’i çok üzdü. Derken dışarı çıktı ve o anda Cebrail ile karşılaştı. Ona geciktiğini söyleyince Cebrail aleyhisselam şöyle dedi: “Biz (melekler), içinde köpek ve suret bulunan eve girmeyiz.” (Buhari, 5503; Sahih)
Nebi sallallahu aleyhi ve sellem haber vermiştir ki, köpek beslenen eve melekler girmez. Nebi sallallahu aleyhi ve sellem evde köpek beslemeyi nehy etmiştir. Bunun illetide, ilim ehlinin açıklamasına göre şundan dolayıdır: İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır. (Nevevi, Şerhu’l-Müslim)
Buhari ve Müslim’den gelen rivayette; İbn Ömer radıyallâhu anh’dan rivayete göre Nebi sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Her kim davar ya da av köpeği olmayan bir köpek barındırırsa her gün onun amelinden iki kırat eksilir.” (Buhari, 5480; Müslim, musakat; Sahih)
Nebi sallallahu aleyhi ve sellem av köpeği, çoban köpeği ve ziraat köpeğinin dışanda evinde köpek besleyenlerin, her gün amellerinden iki kırat eksileceğini bize söylemektedir. Bu iki kıraatin manası sahih rivayetlerde geldiği üzere, her bir kırat’in karışılığının uhud dağı kadar olduğunu haber vermiştir. Uhud dağı büyük bir dağdır. Ahirette amellerin ağır basması için müslümanlarınav köpeği, çoban köpeği ve ziraat köpeğinin dışında köpek beslememeleridir. Caiz değildir. Kişinin her gün amelinin eksik olmasına sebep olmaktadır. Allah’a hamd, Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’e ashabına ve onlara güzelce tabii olanların üzerine salât ve selam olsun.
A. Kadir Gören

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!