Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

الحمدالله رب العالمين و الصلاةو السلام على اشرف الانبياء والمرسلين اما بعد
Hamd alemlerin Rabbi Allah’a, salat ve selam gönderilmiş bütün nebilere olsun. Bundan sonra;
“O ilktir, sondur, zahirdir, batındır. O, her şeyi bilendir.” (Hadid/3)


“O hem Evveldir, hem ahirdir, hem Zahirdir, hem Batındır.” Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem bu konuda söz söylemiş, hiçbir kimsenin tefsirine ihtiyaç bırakma­yacak şekilde açıklamış bulunmaktadır. Müslim’den gelen sahih bir rivayette; Ebu Hureyre radıyallahu anh’dan: Rasulullah sallalllahu aleyhi ve sellem şöyle dua etmiştir; “Göklerin Rabbi, yerin Rabbi, büyük Arşın Rabbi, bizim Rabbimiz ve her şeyin Rabbi, taneyi ve çekirdeği yarıp çatlatan, Tevrat’ı, İncil’i ve Furkan’ı indiren Allah’ım! Alnından yakaladığın her bir şeyin şerrinden sana sığınırım. Allah’ım sen İlksin, senden önce hiçbir şey yok. Sen Ahirsin, senden sonra hiçbir şey yok. Sen Zâhirsin, senin üstünde hiçbir şey yok, sen Bâtınsın se­nin ötende hiçbir şey yok. Borcumuzu öde ve bizi fakirlikten, muhtaçlıktan kurtar.” (Muslim, 2713; Tirmizi, 5051; Sahih)


Buhari’den gelen sahih bir rivayette; Yahya demiştir ki: Allah, her şeyin üzerinde ilmen zahirdir ve her şey üzerinde ilmen batındır.” (Buhari, Muallak, Sahih)


Allah azze celle’nin “O hem kendisinden önce hiçbir şey bulunmayan ilktir, hem de kendisinden sonra hiçbir şey kalmayacak olan ahirdir. Zahir ismi her şeyin fevkinde yani her şeyin üstünde demektir. El Batındır batin ismi hiç bir şeyden uzak olmayan demektir yani ilmiyle her şeyi kuşatmıştır. Diğer tefsirlerin hepsi felsefedir.
İlim ehli şöyle demiştir; “el-Batın” O’nun bütün sırlara vakıf olduğuna, vicdanlardaki ve gönüllerdeki şeyleri bildiğine, hiçbir şeyin O’na gizli kalmadığına, aynı zamanda O’nun son derece yakın olduğuna delâlet eder. ez-Zahir ve el-Batın isimleri birbirine aykırı değildir. Çünkü Allah Teala hiçbir sıfatında hiçbir şeye benzemez.
Allah azze ve celle’nin sıfatları konusunda ileri geri konuşanlar ve tahrif edenler taatil edenler tevkife gidenler ve temsile gidenler selefin ve ehli sünnetin akidesine sahip değillerdir. Allah azze ve celle’ye hamd Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’e ve onlara güzelce tabii olanlara salat ve selam olsun.
A.Kadir Gören

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!