Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“Gaybın anahtarları Allah’ın yanındadır; onları O’ndan başkası bilmez.”(En’am 59)
“Kıyamet Saatinin ilmi muhakkak Allah’ın indindedir. Yağmuru o indirir, rahimlerde olanı o bilir. Hiçbir kimse yarın ne kazanacağım bilemez, hiçbir nefis de hangi yerde öleceğini bilmez. Muhakkak ki Allah her şeyi bilendir, her şeyden haberdardır.”(Lokman 34)


İşte bunlar Allah’azze ve celle’ın bilgisini kendisine sakladığı gaybın anahtarlarıdır. Allah’azze ve celle’ın bunlara haber vermesinden sonra artık onların mahiyetlerini hiç kimse bilemez. Kıyamet Saatinin ne zaman kopacağını, ne Mürsel bir nebi, ne mukarreb bir melek bilir. “Onun vaktini ondan başkası bilmez.” (A’râf, 187) Aynı şekilde yağmurun indirilmesini de Allah’tan başka kimse bilemez ama yağma emrini verdiği takdirde bu işle görevli olan melekler ve Allah’azze vecelle’ın yarattıklarından dilediği kimseler onu bilebilir. Aynı şekilde yüce Allah’ın yaratmayı dileyip de rahimlerde bulunanları da ondan başka kimse bilemez ama onun erkek yahut dişi, bedbaht ya da mutlu olacağını emrettiği takdirde bu işle görevli olan meleklerle, onun yarattıklarından dilediği kimseler bunu bilebilir. Aynı şekilde hiçbir nefis de dünya ve ahireti hakkında yarın ne kazanacağını bilemez. “Hiçbir nefis de hangi yerde öleceğini bilmez.” Kendi şehrinde mi yoksa onun dışında Allah’ın dilediği başka bir yerde mi hiç kimse bunu bilemez. Bu ayet-i kerime yüce Allah’ın: “Gaybm anahtarları onun yanındadır. Ondan başkası bunları bilmez…” (En’am, 59) ayetine benzemektedir.


Abdullah İbn Ömer’radihallahuanhden rivayet edildiğine göre, o şöyle demiştir:Nebi’sallallâhu aleyhi ve sellem”Gaybm anahtarları beştir,” buyurdu, sonra şu âyeti okudu: “Kıyamet vakti hakkındaki bilgi, ancak Allah’ın katmdadır.Lokman 34.”(Buhari 4778)


Sünnet-i seniyye’de bu beş gaybe gaybın anahtarları adı verilmiş bulunmaktadır.
İmam Ahmed’rahimullah dedi ki: Ebu Bureyde’radiyallahu anh’a diyor ki: Rasulullah -sallallâhu aleyhi ve sellem’in şöyle buyururken dinledim: “Beş husus vardır ki onları Allah’tan başkası bilmez: Saatin ilmi muhakkak Allah’ın indindedir. Yağmuru o indirir, rahimlerde olanı o bilir. Hiçbir kimse yarın ne kazanacağını bilemez, hiçbir nefis de hangi yerde öleceğini bilmez. Muhakkak Allah her şeyi bilendir, her şeyden haberdardır.”(Ahmed Musned Bezar 2249 Sahih)

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!