Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“Sana kıyameti, ne zaman gelip çatacağını soruyorlar. De ki: Onun ilmi ancak Rabbimin katındadır. Onun vaktini O’ndan başkası açıklayamaz. O göklere de yere de ağır gelmiştir. O size ansızın gelecektir. Sanki sen onu biliyormuşsun gibi sana soruyorlar. De ki: Onun bilgisi ancak Allah’ın katındadır; ama insanların çoğu bilmezler.”(A’raf 187)
 “Göklerin ve yerin gaybı Allah’a aittir. Kıyametin kopması ise, göz açıp kapama gibi veya daha az bir zamandan ibarettir. Şüphesiz Allah, her şeye kadirdir.”(Nahl /77)
“ İnsanlar sana kıyametin zamanını soruyorlar. De ki: Onun bilgisi Allah katındadır. Ne bilirsin, belki de zamanı yakındır.”(Ahzab 63)
“Sana kıyameti sorarlar: Gelip çatması ne zamandır? (derler.)Sen onu nereden bilip bildireceksin!Onun nihaî ilmi yalnız Rabbine aittir.Sen ancak ondan korkanları uyarırsın.”(Zariat 42 45)
Allah’azze ve celle.”Sana kıyameti, ne zaman gelip çatacağını soruyorlar.” buyuruyor. Nitekim başka bir âyette de “insanlar sana kıyametin zamanını soruyorlar. De ki: Onun bilgisi Allah katındadır. Ne bilirsin, belki de zamanı yakındır.”(Ahzab/ 63)buyurmaktadır. Bu âyetin Kureyşliler hakkında indiğini söyleyenler olduğu gibi, bir grup Yahudi hakkında indiğini söyleyenler de olmuştur. Ancak birincisi doğruya daha yakın gözükmektedir. Çünkü âyet Mekkî’dir. Müşrikler kıyametin kopmasını uzak bir ihtimal gördüklerinden ve vuku bulacağı iddiasını yalanladıklarından alaylı bir şekilde bu soruları soruyorlardı. Nitekim Allah’azze ce celle şöyle buyurur: “Doğru sözlü iseniz (söyleyin), bu tehdit hani ne zaman (gerçekleşecek)?” derler.”(Mulk /25) Başka bir âyette de: “Ona inanmayanlar, onun çabuk kopmasını isterler, inananlar ise ondan korkarlar ve onun gerçek olduğunu bilirler, iyi bilin ki, kıyamet günü hakkında tartışanlar derin bir sapıklık içindedirler.”(Şura /18)buyurur.”İbn Kesir
ايانمرساها”(ne zaman gelip çatacağını) ifadesi hakkında Ali b. Ebi Tal-ha, İbn Abbas -radıyallâhu anh dan şöyle nakleder: Yani kıyametin ne zaman kopacağını. Dünyanın, kıyametin kopmasıyla başlayacak olan sonu ne zamandır? “De ki: Onun ilmi ancak Rabbimin katındadır. Onun vaktini O’ndan başkası açıklayamaz.” Allah’ Rasulune kıyametin kopmasının vakti sorulduğunda onu Allah’ın azze ve celle bilgisine havale etmekle emrediyor. Çünkü kıyameti ve bizzat ne zaman kopacağını açık bir şekilde bilen sadece Allah’ Teala dır. Onu Allah’tan başkası bilemez. O yüzden ardından, “O  göklere de yere de ağır gelmiştir.” buyruluyor. Abdurrezzak, Muammer kanalıyla Katâde’den şöyle nakleder: Yani, onun bilgisi göklere ve yere ağır gelir. Bunu onlar da bilemezler. Muammer’in ifadesine göre Hasan-ı Basri şöyle demiştir: Kıyamet günü geldiğinde kıyamet göklerde ve yerde bulunanlara ağır gelecektir. Yani, büyük bir olay olarak bulacaklar. Dahhâk, İbn Abbas -radıyallâhu anh dan şöyle nakleder: “O göklere de yere de ağır gelmiştir.” Yani, kıyamet gününün zararı her bir mahluka ulaşacaktır. İbn Cüreyc bu âyet hakkında şöyle der: Kıyamet günü geldiğinde gök yarılacak, yıldızlar saçılacak, Güneş dürülecek, dağlar yürütülecek. Allah’ın bildirdikleri gerçekleşecek. İşte kıyamet gününün ağırlığından kasıt budur. Taberî, mânâsının, Katâde’nin söylediği gibi “kıyamet günü bilgisinin göktekilere ve yerdekilere ağır (zor) geleceği” olduğunu tercih etmiştir ki, mânâsı söyledikleri gibidir. Nitekim Allah azze ve celle ardından “O size ansızın gelecektir.” buyurmuştur. Bu, kıyametin gelişinin göklerdekilere ve yerdekilere ağır gelmesine engel değildir. Doğrusunu en iyi Allah bilir. Süddî ise “O göklere de yere de ağır gelmiştir.” buyruğunu “Kıyamet gününün bilgisi göklerde ve yerde gizlenmiştir. Dolayısıyla kıyamet vakti geldiğinde onun kopacağını Allah ın ne mukarreb bir meleği nede gönderdiği bir mürsel Nebisi bilecek O size ansızın gelecektir. Onun gelişi onlar için bir sürpriz olacak  onları gaflet anında yakalayacak.” Rabbim bizi kıyamet saatinin dehşetinden muhafaza etsin.   
  A  Kadir Gören

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!