Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

Hamd alemlerin Rabbi Allah’a, salat ve selam gönderilmiş bütün nebilere olsun. Bundan sonra;
Hanımların kabir ziyareti konusunda alimler farklı görüşler belirtmişlerdir. Bu konuda alimlerin üç görüşü mevcuttur. Birincisi haram olması. İkincisi mekruh olması. Üçüncüsü mubah olmasıdır. Tercih edilen görüş ise kadınlar kabir ziyaretini adet haline getirir çokça ziyaret ederlerse bu haram olur. Çünkü Nebi sallallahu aleyhi ve sellem çokça kabir ziyareti eden kadınlara Allah azze ve celle’nin lanet ettiğini söylemiştir. Hanımların öğüt almak ve ahireti hatırlamak için çok olmamak şartı ile bazen kabir ziyaretinde bulunmaları caizdir. Aşağıdaki Abdurrahman b. Hasan ve Ebu Hureyre radıyallahu anhuma’dan gelen rivayetlerde çokça kelimesinden kasıt budur. Kadın babasını, annesini, eşini, kardeşlerini ve yakın akrabalarını çok olmamak şartı ile kabirlerini ziyaret edebilir. Bu ziyaretide yaparken kendini kaybetmeden, bağırıp çağırarak, ağıt yakarak yapmamalı, ziyaret etmiş olduğu müslümanlara dua ve kendisininde ibret alması için ziyaret etmelidir. İbni Mace’den gelen rivayette; Abdurrahman b. Hasan, babasın radıyallahu anh’dan; Nebi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu; “Çokça mezarlıkları ziyaret eden kadınlar lanetlenmiştir.” (İbn Mace, 1574; Ahmed Müsned, 8996; Hakim, 1425; Sahih)
Tirmizi’den gelen rivayette; Ebu Hureyre radıyallahu anh’dan; Nebi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu; “Çokça mezarlıkları ziyaret eden kadınlar lanetlenmiştir.” (Tirmizi, İbn Mace, 1576; Ahmed Müsned, 8997; Sahih)
Nebi sallallahu aleyhi ve sellem kabrin başında sesli bir şekilde ağıt yakarak ağlayan bir kadını yaptığı ağlamaktan menetmiştir, ama kabir ziyaretini menetmemiştir. Buhari’den gelen rivayette; Enes İbn Malik radıyallahu anh şöyle demiştir: Nebi sallallahu aleyhi ve sellem bir kabrin başında ağlayan bir kadının yanına uğradı ve ona “Allah’tan kork ve sabret” dedi. Kadın “Benden uzak dur. Benim başıma gelen musibet senin başına gelmiş değildir” dedi. Kadına “O Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’di.” denilince kadın derhal Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in evine geldi. Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in evinde kapıcıların (kapıda bekleyen hiç kimsenin) bulunmadığını gördü. (Onun huzuruna girerek) şöyle dedi: “Ben seni tanıyamadım (Ey Allahın Rasulu!)” Nebi sallallahu aleyhi ve sellem de ona şöyle buyurdu: “Sabır, müsibetin darbesini ilk yediğin anda göstereceğin davranıştır.” (Buhari, 1283; Müslim, 926; Sahih)
Kadınların kabir ziyaret edeceğine dair delillerden biride Aişe radıyallahu anhuma validemizin kardeşi Abdurrahman radıyallahu anh’ın kabrini ziyaret etmesidir. İbni Mace’den gelen rivayette; Abdullah b. Muleyke radıyallahu anh anlatıyor; Aişe radıyallahu anh bir gün kabirden geldi. Ben ona; Müminlerin annesi nereden geldin? dedim. O kardeşim Abdurrahman bin Bekr’in kabrinden dedi. Ona Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem kabirleri ziyaret etmeyi yasaklamamış mıydı? dedim. O “evet önce yasaklamıştı sonra ziyaret etmeyi emretti dedi.” (İbn Mace, 1570; 1570; Hakim, 1432; Sahih)
Şimdi kaydedeceğimiz İbni Abbas’tan gelen rivayet zayıftır. Muhaddisler bu hadisi zayıf görmüşlerdir. Zayıf hadislede amel edilmez. Ebu Davud’dan gelen rivayette; Abdullah İbn Abbas radıyallahu anh’dan; Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu; “Kabirleri ziyaret eden kadınları, kabirleri kendilerine namazgah edinenleri ve orayı kandille süsleyenleri lanetledi.” (Ebu Davud 3236; Nesai, 2016; İbn Mace, 1575; Ahmed Müsned, 9000; Zayıf)
Ahmed İbni Hanbel müsnedini tahric eden hadis ehli bu hadisin isnadının zayıf olduğunu söylemişlerdir. Ebu Davud’da geçen hadiside şeyh Elbani rahimehullah sahihlememiştir zayıflamıştır. Hadis üzerine hüküm bina edilecek sahih bir senedle gelmemiştir.
Kadınlar için sünnet olan sünnetin fıkıhına göre ve sünnetin fıkhına uygun olan az kabir ziyareti etmeleri, adet haline getirip çok kabristana gitmemeleridir. Sünnete uygun görüşte bu görüştür. Allah’u A’lem. Kabir ziyaretinde kabir başında kuran okumak, yasin, fatiha, ihlas surelerini okumak gibi yapılan işlerin sünnette yeri yoktur ve sünnete uygun değildir. Bu yapılanları Nebi sallallahu aleyhi ve sellem, sahabe, tabiinden kimse yapmamıştır. Bu konuda gelen rivayetlerde ya çok zayıftır yada uydurmadır. Bunlarlada amel edilmez.
Aişe ve Bureyde radiyallahu anhum dan; “Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in kabir ziyaretinde bulunurken yaptığı dua; “Bu diyarın mümin ve müslüman sakinleri! Selam sizin üzerinize olsun. Biz de Allah’ın izniyle size kavuşacağız. (Allah, bizden önce ölenlere ve sonraya kalanlara rahmet etsin). Allah’tan bizim ve sizin için afiyet dilerim.” (Müslim, 975; Nesai, 2012; İbni Mace 1546; Sahih) Allah Azze ve Celle’ye hamd, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’e ehli beytine, ailesine, ashabına ve güzellikle ona tabi olanlara selam olsun.
A.Kadir Gören

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!