Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

“ O, çok bağışlayan ve çok sevendir.”(Buruc/14)
“Rabbinizden bağışlanma dileyin; sonra O’na tövbe edin. Muhakkak ki Rabbim çok merhametlidir, çok sever.”(Hud/90)
“O çok mağfiret eden, pek sevendir.” Kendisine tövbe edip, dönen, huzurunda boyun eğen kimselerin günahını bağışlar. Günahı neden dolayı olursa olsun. “el-Vedud: pek seven” İbn Abbas ve başkaları çok seven diye açıklamışlardır.”Sahih Eser.
“İhsan edin iyilik yapın Allah ihsan edenleri sever.”(Bakara/195)
Bu Ayeti iyilik yapmayı her şeyi güzel yapmayı ve ihsan etmeye çok istekli olmayı gerektirir çünkü Allah Ta’ala ihsan edenleri sever.
“ Şunu iyi bilin ki, Allah tövbe edenleri de sever, temizlenenleri de sever.”(Bakara/222) “De ki:

Allah Teala, “Şüphesiz ki Allah çok tevbe edenleri sever.” buyurmaktadır. Bu ayet benim Allah’a çokça tevbe etmemi, kalbimle ve bedenimle O’na çokça müracaat etmemi gerekli kılmaktadır. Bir insanın, sadece, “Ben Allah’a tevbe ediyorum.” demesi bir fayda vermez. Fakat sen, “Ben Allah’a tevbe ediyorum.” derken günahları gözünün önünde canlandırıp onlardan vazgeçer ve Allah’a dönersen Allah’ın sevgisine nail olursun.
“Allah çokça temizlenenleri sever.” Elbiseni necasetten temizlemek için yıkadığın zaman Allah’ın seni sevdiğini hissedersin, çünkü Allah çok temizlenenleri sever. Abdest aldığın zaman Allah’ın seni sevdiğini hissedersin, çünkü abdest almakla iyi bir temizlik yapmış oldun. Guslettiğin zaman Allah’ın seni sevdiğini hissedersin, çünkü Allah çokça temizlenenleri sever.İbn useymin

“Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyunuz ki Allah da sizi sevsin.” (Ali İmran/31)
Alimler bu mihne İmtihan ayeti diye isimlendirirler kim Allah’ı Rasulune daha çok uyarsa Allah Ta’ala onu daha çok sever.Her kim Nebi sallallahu aleyhi ve sellem ‘e itaat ve ittiba etmese Allah azze ve celle sevmez.

Ebû Hüreyre’radihallahu anh dan nakledildiğine göre Nebi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:
“Allah bir kulunu sevdiği zaman Cebrail’e şöyle seslenir: Allah, falan kişiyi seviyor sen de sev!’ Bunun üzerine Cebrail o kulu sever ve gök ehline: Allah, falan kişiyi seviyor siz de sevin!’ diye nida eder. Gökte bulunanlar da o kulu severler ve daha sonra yeryüzünde bu kula karşı sevgi duyulur ve bu kişi itibar sahibi olur.”(Buhari. 3209;Muslim.2637;)
Ebu Hureyre radiyallahu anh’dan, dedi ki: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurdu: ” Allah’subhanehu buyurdu: Kim benim bir dostuma (velime) düşmanlık ederse, ben ona savaş ilan ederim. Kulum üzerine farz kıldığım şeyden daha çok sevdiğim herhangi birşeyle bana yakınlaşmaz. Kulum nafilelerle bana yaklaşmayı sürdürür; sonunda ben de onu severim. Onu sevdim mi, artık kendisiyle işittiği kulağı, kendisiyle gördüğü gözü, kendisiyle yakaladığı eli, kendisiyle yürüdüğü ayağı olurum. Eğer benden birşey dileyecek olursa andolsun ki ona veririm. Ve andolsun ki, bana sığınacak olursa, şüphesiz ki ben de onu himayeme alırım.” (Buhari. 6502 Beyhaki Sahih)
“Allah, (onların yerine) başka bir kavim getirir de Allah onları sever onlar da Allah’ı sever.”(Maide/54)
“Onlar size karşı dürüst davrandıkları müddetçe siz de onlara dürüst davranın Çünkü Allah muttakileri sever.”(Tevbe/7)
Allah Ta’ala şöyle buyuruyor: “Anlaşma sahipleri size karşı dürüst davrandıkları müddetçe” Yani, aranızda savaş yapmayacağınıza dair onlarla yaptığınız akit ve ahitlerinize bağlı kaldıkları sürece sizde bağlı kalın “siz de onlara dürüst davranın. Allah muttakileri sever.

“Adaletli olun şüphesiz ki Allah adaletli olanları sever.”( Hucurat/9)
ayeti adaletli olmayı ve adaletli olmaya çabalamayı gerektirir.bu düşman da olsa kafir de olsa insanlara adaletli olmayı gerektirir. Sahih bir hadis de; Abdullah b. Amr radiyallahu anh dan Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-‘den şöyle buyurduğunu nakletti: “Adaletli olanlar kıyamet gününde Allah nezdinde Arşın sağ tarafında nurdan minberler üzerinde olacaklardır. Onlar verdikleri hükümlerinde, aile fertleri arasında ve yönetimleri altında bulunanlarda adalet gereğince uygulama yapanlardır.”(Müslim.1827; Nesai;Sahih)

“Şüphesiz ki Allah.tuğlaları birbirine kenetlenmiş binalar gibi saf olarak Allah savaşanları sever“(Saff/ 4)
İbn Abbas radiyallahu anh da: “Birbirine kenetlenmiş bina gibi” buyruğu birbiriyle tespit edilmiş, asla çözülmeyen, biri diğerine yapışık demektir.Sahih Eser
Allah azze ve celle sever ve sevilir.Allah hakkında aşk kelimesi kullanmak ehli sünnetin kullanmadığı tabirdir.Salih selefin bilmediği bir şeydir.Sonradan uydurulmuş bir bidattir.Aşk kelimesinin kullananların çoğu hulul inancına sahiptirler.Bu inançta küfür ve şirktir.Rabbim bizleri küfürden ve şirkten bidatin her türlüsünden bizi muhafaza eylesin.
A.Kadir GÖREN

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!