Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

Hanımların cuma namazına katılmaları farz değildir: Hanımların Cuma namazına katılmalarının farz olmadığı konusunda âlimler ittifak etmiştir; Bunu ifade eden birçok rivayet edilmiştir Nebi sallallâhu aleyhi ve sellem’den nakledilmiştir. Târik bin Şihâb radiyallâhu anh dan Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu; ‘Cuma namazını cemaatle kılmak, her Müslümana farzdır. Bundan sadece dört sınıf muaftır; Köleler, kadınlar, çocuklar ve hastalar.”(Ebu Davud, 1067;Sahih.)

Hanımların cuma namazına katılmaları caizdir: Hanımların Cuma namazına katılıp, imamla birlikte Cuma namazını kılmaları durumunda, namazları sahihtir ve öğle namazı yerine geçer. Cuma namazını kıldıktan sonra ayrıca öğle namazı kılmazlar. Bu konuda âlimler, icmâ etmiştir.

İbn Abbâs radiyallâhu anhumâ hakkında şöyle rivâyet edilmektedir: “Bir kadın kendisine cuma günü mescidde namaz kılmaktan sorunca, cevâben: “Namazı kendine ait özel bölmede kılman odanda kılmandan; odanda kılman evinde kılmandan; evinde kılman da kavminin mescidinde kılmandan daha hayırlıdır’ demiştir.”(İbn EBİ Şeybe 158-159; Sahih.)

İbnu’l-Münzir rahimehullâh kadınlara cumanın farz olmadığı konusunda icmâ bulunduğunu nakletmekte ve şöyle demektedir: Kendilerinden ilim alıp ezberlediğimiz ilim ehli herkes kadınlara cumanın farz olmadığı yönünde icmâ etmiştir.”(İbn ‘l-Munzir,el Evsat)

İmam Buhari rahemehullah kadınlar cuma nama farz olmadığına bab başlılı atmış. ” Cuma günü boy abdestti almanın fazileti Çocukların veya Kadınların Cuma Namazına Gelmeleri Farz Mıdır?”(Buhari bab 2)

Abdullah İbn Ömer  radiyalahu anh dan; Rasulullah’ın sallallahu aleyhi ye sellem şöyle buyurduğunu nakletmiştir; “içinizden kim Cuma namazına gelirse yıkansın!.”(Buhari,877;  Müslim, 844;  Tirmizi, 493; Sahih)

 Ebu Said el-Hudri’ radiyallahu anh dan; Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Cuma günü gusletmek büluğa ermiş her kişi üzerine vaciptir” buyurdu.”(Buhari, 879; Müslim, 846; Ebu Davud, 341; Nesai 1376; İbn Mace, 1089, Sahih)

şeklinde devam eden başlıkla ilgili olarak İbnü’t-Tîn şöyle demiştir: “İmam Buhârî’nin kullandığı bu ifade Cuma namazının onlara farz olmadığını gösterir; farz hükmü onlardan düşmüştür.”

Hadiste geçen “ergenlik çağına giren herkese (muhtelim) farzdır” ifadesi Cuma namazının çocuklara farz olmadığını göstermektedir. Ancak bu bâb/konu başlığı altında kadınlara dair herhangi bir rivayet nakledilmediği halde İmam Buhârî ileride Nâfi’den naklen bu konuyu açıklayan bir rivayete yer vereceği için başlıkta kadınları da zikrederek ön bir bilgi vermek istemiş olabilir. Ayrıca kendi şartlarına uymadığı için kitabına almadığı fakat sahih bir senede sahip olan ”Kadınlar ve çocuklar Cuma namazını kılmakla mükellef değildir” hadisine de işaret etmiş olabilir. Ebû Dâvüd’un 1067 sahih Târik İbn Şihâb yoluyla Rasûlullah’tan sallallâhu aleyhi ve sellem den naklettiği bu hadisin ravileri güvenilir (sika) kimselerdir.”(ibn Hacer)

Cuma Namazı, kadınlara farz değildir. Bu asrımızın büyük fitnesi Mealcilik, çok büyük bir fitne oluşturmaktadır.  Bu fitne, İslam ahkâmını reddeden bir fitnedir. Nebi sallalahu aleyhi ve selemin sünnetini, sahabenin uygulamasını ve ilim ehlinin görüşlerinin hiçe saymamaktır. Kim Cuma Namazı kadınlara farzdır şeklinde iddiada bulunursa, hevasından konuşmuştur, Allah azze ve celle’nin kitabını da anlamamıştır. Rabbim bu insanların anlamalarını nasip etsin.”

A. Kadir Gören

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!