Emrulevvel

"…فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ" İlk Emir الأ مر ألأول Emrul Evvel

Buhari ve Müslim’den gelen rivayette; Ebu Hureyre radıyallahu anh’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Ramazan gelince cennetin kapıları iyice açılır, cehennem ateşinin kapıları da iyice kapatılır. Şeytanlar da zincirlere vurulur”. buyurdu. (Buhari, 1898; Müslim, 1079; Sahih)
Buhari ve Müslim’den gelen rivayette; Ebu Hureyre radıyallahu anh’dan Nebi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle demiştir: “Ramazan ayı geldiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennem kapıları ise kapanır. Şeytanlar ise zincirlerle bağlanırlar.” (Buhari, 1899; 3277; Müslim, 1079; Nesai, 2096; Sahih)
Tirmizi ve İbni Mace’den gelen rivayette; Ebu Hureyre radıyallahu anh’dan rivayete göre, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Ramazanın ilk gecesi gelince, şeytanlar ve azgın cinler zincirlere vurulur. Cehennem kapıları kapanır, onun hiçbir kapısı açılmaz. Cennet kapıları açılır, o kapılardan hiçbiri kapanmaz. Münadi şöyle seslenir Ey hayır isteyen gel, koş! Ey şer isteyen, (günaha karşı) kendini tut!” O ayda Allah’ın cehennemden azatlıları vardır. Bu ramazan bitinceye dek her gece vaki olur.” (Tirmizi, 682; İbn Mace, 1642; Sahih)
İbni Mace’den gelen bir rivayette; Cabir radıyallahu anh’dan rivayete göre, şöyle demiştir: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu. “Her iftar anında Allah tarafından cehennem ateşinden kurtarılanlar olur, Bu ramazanın her gecesinde olur.” (İbn Mace, 1643; Sahih)
İmam Nevevi orucun farziyyeti ve fazileti bölümünde Ebu Hureyre radıyallahu anh’dan rivayetle aktarmış olduğu bu hadislerin ilkinde Nebi sallallahu aleyhi ve sellem, “Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapatılır ve şeytanlar bağlanır.” buyurmuştur. Bu üç şey, ramazan ayında gerçekleşmektedir:
Öncelikle amel edenler için -namaz, sadaka, zikir, Kur’an tilaveti vb.- ibadetlerini arttırmalarına yönelik bir teşvik olması için cennetin kapıları açılır. İkinci olarak cehennem kapıları kapatılır. Bu da ramazan ayında müminlerin günahlarının azalmasından dolayıdır.
Üçüncü olarak da şeytanlar zincire vurulur. Yani şeytanların aşırı olanları zincire vurulurlar ki bu, başka bir rivayetten anlaşılmaktadır. Şeytanların aşırı olanları, ademoğullarına karşı en aşırı ve en fazla düşmanlık güdenleridir. Bağlanmalarından kasıt ise ellerinin bağlanması ve ramazan dışında kalan günlerdeki gibi rahat hareket edememeleridir. Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in bizlere bildirmiş olduğu bütün hususlar haktır. Bunu, ümmetine bir nevi tavsiye, hayra teşvik ve yasaklardan sakınmaya yönelik bir nasihat olması için haber vermiştir.
(Şerh Muhammed b. Salih el-Useymin)

Şeyhülislam İslam İbn Teymiye rahimehullah der ki: Şeytanların ramazan ayı girdiğinde zincire vurulması, sadece oruçlu müslümanlar içindir. Ona hürmet etmeyen kafirler için değil. [Mecmû el-Fetava, 5/242]

Paylaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!